Държавните таксови марки остават в историята?

Държавните таксови марки – удобно средство за заплащане на такси за услуги от държавни институции. Всички помним, как преди години ги купувахме от павилиони, книжарници и пощенски станции, прилагахме ги към заявленията за издаване на документ, паспорт, легализация на диплома.

таксови марки

Но модерните времена дойдоха и при нас, постепенно институциите въведоха ПОС терминали, въведоха изискването държавните такси да им се превеждат по сметки. Единствено Министерството на външните работи приема (все още) разплащане с държавни таксови марки за извършване на заверки и легализации. Но и на това вече му се види краят. От 1 януари 2017 г. МВнР ще приема такси за извършване на услуги по заверка и легализация само с разплащане чрез ПОС терминал или превод по сметка. Очакваме официални новини от самата институция.

Този начин на разплащане не е нов за Компас-преводачески услуги, когато извършваме легализация. По този начин работим с Министерството на образованието и Министерството на правосъдието. Това по никакъв начин няма да засегне работата с нашите клиенти.

Все пак обръщаме внимание, че ако сте закупили големи количества държавни таксови марки, би трябвало да ги реализирате до края на годината. Също така, ако ви се налага легализация, да закупувате минимални количества от тях, колкото са необходими за оставащите месеци.

Компас – преводачески услуги има сключен договор с Министерството на външните работи на Република България от 1998 г., с който е оторизиран да извършва заверени преводи (на бланка на Компас и подпис на заклет преводач) и легализация (на бланка на Компас, подпис на заклет преводач и печати от Консулския отдел на Министерството на външните работи на Република България и съответните учреждения) на документи във всички ведомства.

Това се прави, за да се удостовери верността на даден превод на официален документ или да се признае документ, издаден от българска страна в чужбина и обратно.

2 thoughts on “Държавните таксови марки остават в историята?”

    1. Ние в Компас сме пророци, две години след тази публикация, държавните таксови марки наистина отидоха в историята… Сега за легализация на документ в МВнР може да се заплати чрез ПОС терминал или по банков път…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.