Устен преводач

Най-мощните компютри в света не могат да извършват точен превод в реално време от един език на друг. И все пак устните преводачи го правят с лекота.

Какво има в главата си един устен преводач? Невролозите изследват езика от десетилетия. Проведени са множество изследвания на хора, които говорят много езици. И все пак разбирането на този процес – симултанния (едновременен) превод – е много по-голямо научно предизвикателство. Устният едновременен превод представлява най-общо превод в момента, в който човек говори на чужд език (повече можете да прочетете тук). Толкова много неща се случват в мозъка на един устен преводач, че на учените им е трудно дори да решат откъде да започнат. Както разбрах от статия на BBC Future неотдавна шепа ентусиасти се захващат с предизвикателството да изучат процесите, които се случват в мозъка на един устен преводач и вниманието им е привлечено от специфична област в мозъка, а именно каудатовото ядро. (Не се плашете от тези думи, интересно е какво всъщност се случва).

Кодилът не е специализирана езикова област. Невролозите знаят за ролята му в процеси като вземане на решения и доверие. Тази мозъчна област е като диригент на оркестър, координиращ дейности в много мозъчни региони, за да създаде изумително сложно поведение. Което означава, че резултатите от изследванията на устни преводачи изглежда се обвързват с една от най-големите идеи, които се появяват от невронауката през последните двадесетина години. Вече е ясно, че много от най-сложните ни способности са възможни не поради работата на специализирани мозъчни области, отговорни за конкретни задачи, а от светкавична координация между области, които контролират по-общи задачи като движение и слух. Изглежда, че едновременният превод е поредният подвиг, извършван от нашите невероятни мозъци с милиарди връзки в тях. Ако имате нужда от устен преводач, заповядайте в нашата агенция за преводи Компас, за да ви свършим работа. На разположение сме всеки ден за вас при нужда от устен преводач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.