Диалектите на английския език

Английският език е най-разпространения в света, говори се във Великобритания, Ирландия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и още 60 държави; майчин език е на 375 милиона души (2003 г.), говори се от 1,3 милиарда души (2007 г.); Това е един от шестте официални езика на ООН.

Английският език е и най-често превеждания в нашата агенция за преводи и легализация. За него можем много да говорим, да изпишем много страници, да разкажем много интересни истории. Той си има своята „най-дълга дума“, има своите исторически любопитни факти, има своите преводи на Шекспир.

Както всички езици, така и английският има своите диалекти. Помните ли трънския говор на българския език? Около час шофиране от София, а каква разлика! Диалектите обогатяват езика. Същото се отнася и за английския, език на „империя, над която не залязва слънцето“, но и той има своите диалекти на Острова, от където произхожда. Изследователите изброяват пет основни групи диалекти на английския език във Великобритания: северни, централни, западни, южни и източни.

Диалекти на английския език
Лондон има шест диалекта на английския език; снимка: Eva Dang

Северната група включва 15 диалекта, като най-разпространените са Северен Йоркшир, Западен Йоркшир, Питматик (два миньорски диалекта от Нортъмберленд и графство Даръм), Северен Ланкашир, Менчън (в Манчестър), Джорди и др.

Останалите групи диалекти на английския език включват: Кокни (историческите диалекти от цеховете на източните квартали на Лондон), Бръми (диалект на графство Уест Мидландс. Прилагателното brummie може да се използва за обозначаването на всичко, свързано с Бирмингам, най-големия град на графството. Самия град е наричан „Brum“ от местните жители. Думите brummie и Brum произлизат от Brummagem и Bromwichham, историческите наименования на града), Ист Ингланд, Корнуол, Източен Девъншир, Шефилд и др.

Преводач на диалект на английския език, за да хванете такси в Лондон
Нужен ли ви е преводач от английски език на кокни, за да си хванете такси в Лондон?; снимка: Biel Morro

Интересно, дали е нужен преводач, за да се разберат двама жители на Англия, говорещи различни диалекти на английския език? Вие какво мислите?


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.