Диалектите на английския език

Английският език е най-разпространения в света, говори се във Великобритания, Ирландия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и още 60 държави; майчин език е на 375 милиона души (2003 г.), говори се от 1,3 милиарда души (2007 г.); Това е един от шестте официални езика на ООН.

Английският език е и най-често превеждания в нашата агенция за преводи и легализация. За него можем много да говорим, да изпишем много страници, да разкажем много интересни истории. Той си има своята „най-дълга дума“, има своите исторически любопитни факти, има своите преводи на Шекспир.

Както всички езици, така и английският има своите диалекти. Помните ли трънския говор на българския език? Около час шофиране от София, а каква разлика! Диалектите обогатяват езика. Същото се отнася и за английския, език на „империя, над която не залязва слънцето“, но и той има своите диалекти на Острова, от където произхожда. Изследователите изброяват пет основни групи диалекти на английския език във Великобритания: северни, централни, западни, южни и източни.

Диалекти на английския език
Лондон има шест диалекта на английския език; снимка: Eva Dang

Северната група включва 15 диалекта, като най-разпространените са Северен Йоркшир, Западен Йоркшир, Питматик (два миньорски диалекта от Нортъмберленд и графство Даръм), Северен Ланкашир, Менчън (в Манчестър), Джорди и др.

Останалите групи диалекти на английския език включват: Кокни (историческите диалекти от цеховете на източните квартали на Лондон), Бръми (диалект на графство Уест Мидландс. Прилагателното brummie може да се използва за обозначаването на всичко, свързано с Бирмингам, най-големия град на графството. Самия град е наричан „Brum“ от местните жители. Думите brummie и Brum произлизат от Brummagem и Bromwichham, историческите наименования на града), Ист Ингланд, Корнуол, Източен Девъншир, Шефилд и др.

Преводач на диалект на английския език, за да хванете такси в Лондон
Нужен ли ви е преводач от английски език на кокни, за да си хванете такси в Лондон?; снимка: Biel Morro

Интересно, дали е нужен преводач, за да се разберат двама жители на Англия, говорещи различни диалекти на английския език? Вие какво мислите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.