Заклет преводач: за новите удостоверения

От 1 март 2018 г., при легализацията на чуждестранни документи, заверката на подписа на заклет преводач се осъществява при нотариус. Заклетите преводачи трябва да си извадят Потвърждение с личен номер, с което да извършват тази дейност. Гияс и Зорница от Компас-преводачески услуги дават някои пояснения.

От връзките по-долу можете да изтеглите образци на необходимите документи за придобиване на статут на заклет преводач и издаване на потвърждение:

Декларация на заклет преводач

Примерна молба на заклет преводач в свободен текст

Заявление за вписване в списък с преводачи

Списък с документи, необходими за включване в списък със заклети преводачи

6 thoughts on “Заклет преводач: за новите удостоверения”

 1. Здравейте,
  преди години работех като заклет преводач към агенция за преводи. От няколко години не съм се занимвал с тази дейност, но ме интересува дали все още се водя като заклет преводач, или трябва да се регистрирам като такъв наново?

  1. Здравейте. Ако сте се регистрирал като заклет преводач след 2013 г., то не е необходимо да го правите отново. Единствено трябва да си извадите потвърждението, ако желаете да подписвате пред нотариус като заклет преводач.

   В началото на 2013 г. МВнР взе решението да анулира всички регистрации на заклети преводачи до този момент.

 2. След получаването на номер може ли да превеждам директно (без преводачески агенции)? Какво означава легализация сега: превод, заверка при нотариус и готово?

 3. Здравейте, Гияс и Зорница! Благодаря ви за полезната информация. Имам два въпроса:

  1. Има ли начин да избегна пътувания до София за подаване и получаване на документите? С пълномощно може ли да се подадат и получат?
  2. Ако вече съм заклет преводач към преводаческа агенция, какви документи трябва да подам за да получа въпросното потвърждение? Или трябва да се регистрирам задължително като физическо лице?

  1. Здравейте,

   по точка 1 най-добре питайте в Консулски отдел на МВнР, мисля, че колеги са го правили с пълномощно..

   по точка 2. – обърнете внимание на линковете към документите под видеото… иначе, не е задължително да се регистрирате като физическо лице, за да заверите заклет превод пред нотариус. това може да ви бъде необходимо при плащане на данъци, примерно, но това е друга тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.