НАП: Заверка преди легализация на документи

Ново положение при поставянето на заверка преди легализация на документи, издадени от НАП – правоъгълният печат вече ще се слага в местните офиси на агенцията.

От 15 октомври 2018 г. е влязло в сила ново положение за поставянето на заверка, необходима за да бъдат легализирани документи, издадени от Националната агенция по приходите (НАП). А именно удостоверения за декларирани данни, удостоверения за местно лице, служебни бележки за доходи и др. Заверката вече няма да се извършва в ЦУ на НАП на бул. Дондуков 52 (което иначе се намира в непосредствена близост до нашия офис), а в местните офиси на агенцията. Затова, при издаване на такъв документ, когато имате намерение да го легализирате, изисквайте на място да ви бъде поставен този правоъгълен печат. В краткото видео Гияс и Зорница от Компас-преводачески услуги дават разяснения.

Напомняме, че данъчните декларации не се легализират, а се легализират удостоверенията за декларирани данни, които се издават от НАП въз основа на данъчните декларации.

При издаването на публични документи (общински, фирмени удостоверения и др.), които ще бъдат легализирани за чужбина, трябва изрично да укажете при издаването, че той ще се превежда за чужбина, като на него трябва да се постави правоъгълен печат, удостоверяващ истинността на подписите и печатите в документа, също така, трябва да бъдат изписани трите имена на длъжностното лице, издало документа.

Когато става въпрос за фирмени удостоверения, издадени от Агенцията по вписванията или Националната агенция по приходите (НАП), много често клиентите забравят да поставят това изискване. А служителите от своя страна не ги информират. В някои случаи, това създава допълнителни затруднения на клиента, свързани със загубата на време.

За повече информация относно легализацията, можете да се свържете с нас.

Заверки за легализация на документи, издадени от НАП
Заверките за легализация вече няма да се поставят в ЦУ на НАП на бул. Дондуков 52, а в офисите на места

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.