Произведенията на Клавдий Птолемей

Произведенията на Клавдий Птолемей достигат до нас благодарение на арабските преводи

Клавдий Птолемей е древногръцки учен, живял във II в. пр.н.е., в Александрия, днешен Египет, написал фундаментални трудове в областта на математиката, астрономията, географията, оптиката и др. Обосновава механиката на Геоцентричната система, в която Земята е центърът на вселената, около която се въртят Слънцето, Луната, планетите и звездите. Тази система е възприета за основополагаща чак до времето на Николай Коперник (XV-XVI в.), който на свой ред обосновава Хелиоцентричната система.

арабските преводи
Клавдий Птолемей, гравюра от 1584 г.

По силата на историческите обстоятелства, за Европа неговите произведения са изгубени след разпада на Западната Римска империя. Но част от трудовете му попадат при арабите, които ги преведжат на арабски език от древногръцки и латински. По време на ехохата на Възраждането, до Европа достига основополагащото произведение „Алмагест“ (арабизираното заглавие на латинските „Syntaxis Mathematica“ или „Syntaxis Magna“) и дава мощен тласък на естествените науки. До ден днешен ние знаем за него от арабския му превод. „Алмагест“ е сборник от знания по математика, астрономия и география, който в продължение на 13 века е ненадминат в своето научно съдържание. Съдържа внушителен атлас от географски карти, от Канарските острови и Атлантическото крайбрежие на Европа, през Средиземно море, Северна Африка, чак до Индийския океан – целия познат Древен свят.

И цялото това историческо и научно богатство е достигнало до нас, благодарение на многото преводачи, превели го на арабски език, а след векове, други преводачи го превеждат отново на езиците на европейските народи.

One thought on “Произведенията на Клавдий Птолемей”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.