Работно време на институциите у нас

Работно време на институциитеРаботно време на институциите, министерствата и ведомствата… Какво общо има с преводите и легализациите? Оказва се, че има. В Компас-преводачески услуги през годините сме срещали най-различни случаи, когато работното време на институциите е оказвало влияние на плановете на нашите клиенти. Ще разгледам няколко случая.

Съкратено работно време на институциите. Може би е по правилно да се нарече „съкратено приемно време“. Често по време на летния отпускарски сезон министерствата, които извършват заверки и легализации, работят в намален състав на служителите. В частност, случвало се е по тази причина отдел „Заверки и легализации“ на Консулски отдел при МВнР да не приема документи за бързи експресни легализации или да има удължаване на сроковете за такива услуги. Удължаването на срокове за заверки се е случвало и в други министерства. Затова, преди да пристъпите към легализация, проверете в какви срокове се извършват този вид услуги или се свържете с нас, за да проучим това и да ви информираме.

Почивни дни. Сроковете за изпълнение на услуги за заверка и легализация са регламентирани в работни дни. Често нашите клиенти не отчитат това и понякога, особено по време на коледните празници, както и по времето на великденските ваканции, поставянето на апостил отнема значително повече календарни дни от предвиденото. А понякога почивните/работните дни в България не съвпадат с тези в държавата, за която е предназначен документът. Добре е тези неща да се отчитат при планиране на легализация на документи. Случвало се е наши клиенти да използват коледната си ваканция, за да дойдат у нас и да си уредят някои належащи документи, например легализирано свидетелство за брак или удостоверение за раждане, но се оказва, че работните дни в календара са по-малко в този период или пак се сблъскват с „намаления състав на служителите“, описан по-горе.

Форсмажорни обстоятелства. Лично на мен ми се е случвало, при входирането на документи в едно министерство да ми бъде заявено, че компютрите не работят и не могат да ми дадат входящ номер. „Елате утре“. След настоятелна и учтива молба от моя страна, папката бе приета, като ръчно ми бе написан входящ номер. Или в друго министерство, поради проливен дъжд се намокрило помещението със сървърите, и там не приемали документи цял ден. Мисълта ми е, че е техника, може да се повреди и излезе от строя. Да не стават пожари и наводнения. Така че, съветът ми е, винаги да предвиждате няколко дни в резерв.

Ако имате някакви препоръки и допълнения по темата, ще се радваме ако ги споделите с нас.


Препоръчваме да прочетете още:

Ценни съвети когато оставяте документ за превод и легализация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.